Kleding Kunst Juwelen & Accessoires Make-up & Beauty Kouter
In de kijker
Laat ons je contactgegevens na en wij brengen je geregeld op de hoogte via onze Nieuwsbrief
nieuwsbrief archief
Site Search


  
The Gallery: Frank Liefooghe, 01/02/03 - 15/02/03
Datum: 22 januari 2003

Schilderijen op Nepaleens papier en installaties omtrent oosterse mystiek

Frank Liefooghe Bij deze eerste expositie zijn wij alvast trots u de Gentse kunstenaar Frank Liefooghe voor te stellen. Deze boeiende globerotter heeft in zijn 35-jarige carriŤre al reeds een 75-tal landen afgereisd. Dit gaande van een heus China-project 'A Square of Equality' of een plein van gelijkheid, een artificieel landschap gecreŽerd met langwerpige beschilderde ballonen temidden van een Thaise vlakte tot een reeks Gebakken Gedichten in Moskou of een vredesmonument op de Mont Blanc.

De reeks schilderijen hier gepresenteerd zijn als het ware verslagen van deze ontdekkingstochten en samenwerking met vele volkeren. Zowel Afrikaanse invloeden (de aardetinten), de Zuid-Amerikaanse afbeeldingen uit de Inca- en Mayacultuur als de Oosterse filosofie en levenskracht zijn merkbaar in zijn werk. Frank Liefooghe creŽert deze, vooral langwerpige, schilderijen met verschillende lagen acrylverf op Nepaleens papier. Dat handgeschept papier werd vervaardigd door Boeddhistische monniken.

Frank Liefooghe Het Boeddhisme en TaoÔsme hadden een grote invloed op Liefooghes werk van de laatste 10 jaar. In het Oosten is immers alles gekleurd door "energeia" of CHI. Het gaat om kosmische, levende en statische energie. Kosmische of goddelijke energie betekent de energie die de totale kosmos vult. De levende energie is de energie die de levende wezens in leven houdt; de statische energie bevindt zich in de niet-levende materialen. De kunstenaar werkt omtrent de wisselwerking tussen die bronnen van energie. De steeds terugkerende langwerpige vormen of trechters zijn een symbool voor die energie-impulsen en geÔnspireerd op eigen ervaringen.

'Het kostuum van de eenentwintigste eeuw' is de 3-dimensionale versie van het kleine vrouwspersoontje met hoge faraohoed zichtbaar op de schilderijen. Zij is vervaardigd uit papier en stof. Dit kostuum is een queeste naar vaste spirituele waarden in onze gefragmenteerde wereld.

Volgende Expositie: Kaat Tilley